Cei mai buni în natural și proaspăt
Cu un click din fermă direct la tine

Produs adaugat


Vezi cosul
x
x

Pentru probleme sau intrebari, sunati la 0759 013 499 sau trimiteti mail la office@caralact.ro


x

INCEARCĂ LAPTELE

Știm ca sunt mulți care, din cuvinte, incearca sa te lămurească: CE VINDEM NOI E CEL MAI BUN!

Noi nu vrem să te lămurim din cuvinte. Daca vrei sa incerci laptele iti trimitem, cat putem de repede, o mostra.

INREGISTREAZĂ-TE și apoi apasă butonul: VREAU SA INCERC LAPTELE.

DESPRE VACI

Vaca este doica omenirii. Vacile furnizează 90 % din cantitatea de lapte ce se consumă la nivel mondial. Cu toate acestea, sunt foarte puțini cei care se interesează de cât de minunate sunt aceste animale. De cele mai multe ori sunt asociate cu banalul sau cu prostia. Care este realitatea?
DSC7876

10 lucruri despre vaci.

1. Peste 700 de litri de sânge trec, în 24 de ore, prin ugerul unei vaci pentru a produce un litru de lapte. Prin ugerul unei vaci Holstein, care produce în medie 25 de litri, trec zilnic peste 17.500 litri de sânge. În 305 zile, cât durează o lactație într-un an la o vacă, sunt pompate prin uger peste 5340 tone de sânge. Pentru o imagine mai sugestivă, prin uger trec anual 267 de cisterne de 20 de tone de sânge.

2. O vacă de lapte bea zilnic, în medie, peste 70 litri de apă. Anual o vacă Holstein consumă peste 25 de tone de apă.

3. Din cele 24 de ore ale zilei, vaca mănacă 8 ore, rumegă 8 ore și se odihnește 8 ore. Se așează și se ridică în medie de 14 ori pe zi.

4. Rumenul este cea mai complexă fabrică de descompunere și transformare a nutrețului de pe Pământ. În rumen, primul stomac al vacii(are patru), sunt peste un milion de protozoare și peste 10 miliarde de bacterii care descompun nutrețul și-l transformă în energie și alte substanțe necesare vieții. Complexitatea proceselor din rumen este uimitoare.

5. Vacile au o vedere panoramică, de 360 de grade și vad în culori. Nu disting culoarea roșie. Ele pot detecta mirosuri de la 8 kilometri distanță și aud mult mai bine decât oamenii.

6. Vacile sunt inteligente, curioase şi au chiar o gândire critică, putând rezolva cu uşurinţă probleme. Studiile au arătat ca ele pot învăţa prin asociere, fiind capabile să reţină greşelile din trecut, astfel încât să le evite pe viitor. Atunci când se văd puse în faţa unor provocări, vacile devin foarte entuziasmate şi pulsul lor se accelerează rapid.

7. Vacile îşi amintesc orice. Dacă eşti în preajma unei vaci, poartă-te frumos cu ea, deoarece îşi va aminti cu siguranţă de tine. Vacile au o memorie foarte bună şi recunosc usor chipurile văzute anterior. Vacile au memorie spaţială foarte bună, astfel că îşi amintesc pe unde se află lucruri precum apa, mâncare şi, cel mai important, viteii lor.

8. Vacile îşi iubesc enorm viteii. Cea mai strânsă relaţie care se leagă între vaci este cea între văca si vitel. Vacile sunt animale materne, extrem de atente, protectoare şi iubitoare. Relatia dintre vaca si viteii dureaza toata viata lor.

9. Vacile încheagă prietenii solide. Între vaci se lega prietenii pe viaţă, astfel că într-un grup e posibil ca două vaci să stea mai mult împreună decât cu celelalte. Vacile au si ele „cel mai bun prieten”, iar dacă acesta lipseşte, nivelul stresului creşte simţitor. Vacile se ajută între ele, învaţă unele de la altele şi iau decizii bazate pe compasiune şi pe altruism.

10. Vacile spun mai mult decât „muuu”. Pentru a transmite un mesaj, vacile nu spun doar „muu”, ci se folosesc de comportamentul non-verbal, adoptând diferite poziţii ale corpului şi expresii faciale. O altă modalitate de comunicare este aceea de a mima expresiile faciale ale celorlalţi. În plus, dacă o vacă se opreşte din mâncat şi începe să alerge pe câmp, şi celelalte o vor urma, acesta fiind un alt mod de a comunica între ele.